De onzichtbare strijd die we strijden: Het aanpakken van verborgen trauma bij vrouwen

Het belang van respect en veiligheid

Nu de zomer in volle gang is, kiezen veel vrouwen voor luchtigere en schaarser geklede outfits. Dit is geen uitnodiging voor vernedering, belediging, of, in het ergste geval, seksueel geweld. Helaas worden vrouwen soms als lustobjecten gezien vanwege hun kleding, wat leidt tot seksuele intimidatie. Respect voor vrouwen en hun keuzes zou vanzelfsprekend moeten zijn, ongeacht hun kledingkeuze. Het bespreekbaar maken van seksuele intimidatie en gezonde seksualiteit is essentieel, vooral in thuissituaties waar dit vaak genegeerd wordt.

Een persoonlijk verhaal van trauma

Afgelopen week raakte het verhaal van een nieuwe cliënte me diep. Deze jonge vrouw, slank, intelligent en afkomstig uit een welvarend gezin, worstelde enorm met het uiten van haar gevoelens. Ondanks haar slanke postuur voelde ze zichzelf lelijk en dik, wat leidde tot een verstoorde relatie met eten. De kern van haar pijn bleek een verkrachting te zijn die enkele jaren geleden tijdens een vakantie met vriendinnen plaatsvond.

Haar verhaal raakte een persoonlijke snaar bij mij. In mijn eigen huwelijk voelde ik me constant te dik door de negatieve opmerkingen van mijn ex-man. Deze gevoelens bleven hangen na onze scheiding, versterkt door een jeugd vol fysiek geweld. Complimenten van mannen maakten me ongemakkelijk en ik negeerde mijn lichaam. Meerdere aanrandingen en verkrachtingen in de afgelopen jaren lieten me vies, onzeker en dom voelen.

Ik herkende deze patronen bij mijn cliënte en vermoedde een soortgelijk trauma. Gelukkig deelde ze haar verhaal op haar eigen tempo. Wat me vooral raakte, als moeder, was dat ze haar eigen moeder niets had verteld over de verkrachting. Haar ouders toonden weinig emoties en waren voornamelijk gefocust op werk, waardoor er geen ruimte was voor emotionele gesprekken. Ik was dankbaar dat ik haar kon helpen om een deel van haar diepe schaamte, verdriet, pijn en angst los te laten.

Het belang van emotionele veiligheid

Steeds meer jongvolwassenen kunnen niet met hun ouders over hun emoties praten. Dit is zorgwekkend. De jonge vrouw in mijn verhaal kon haar verhaal niet kwijt, wat leidde tot een eetstoornis en zelfhaat. We geven onszelf vaak de schuld, maar dat is niet terecht. Als ouders is het belangrijk om een emotioneel veilige omgeving te creëren voor onze kinderen, hen te leren duidelijke grenzen te stellen, vooral op seksueel gebied, en hen te leren omgaan met emoties.

Laten we het gesprek openen

  • Aan alle vrouwen: Je bent niet alleen. Er is hulp beschikbaar. Praat met iemand die je vertrouwt, zoek professionele hulp als dat nodig is.

  • Aan alle ouders: Creëer een veilige ruimte voor je kinderen om over alles te praten, zonder oordeel. Leer hen dat hun gevoelens ertoe doen.

  • Aan iedereen die dit leest: Wees aardig voor jezelf en voor anderen. Je weet nooit welke verborgen strijd iemand voert.

Hoop en herstel

Het is belangrijk om te onthouden dat herstel mogelijk is, zelfs van de diepste emotionele wonden. Door de moed te hebben om onze pijn onder ogen te zien en de juiste hulp te zoeken, kunnen we de vicieuze cirkel doorbreken en een leven leiden dat vrij is van schaamte en zelfhaat.

Laten we samen de stilte doorbreken en elkaar ondersteunen op de weg naar herstel. Want iedereen verdient het om zich vrij, gelukkig en in vrede met zichzelf te voelen.

Als jij of iemand die je kent worstelt met trauma of een eetstoornis, zoek dan de juiste professionele hulp. Je hoeft dit niet alleen te doen. Er zijn mensen die je kunnen helpen.

Emotioneel huis: Het verwerken van trauma

Samen kunnen we een verschil maken. Laten we beginnen met het bespreken van deze belangrijke thema’s en het ondersteunen van elkaar in de genezing van verborgen trauma’s. Door open te zijn over onze ervaringen en gevoelens, creëren we een veilige ruimte voor anderen om hetzelfde te doen.

Het is van cruciaal belang dat we als gemeenschap de stilte doorbreken en actie ondernemen om seksueel geweld en intimidatie te bestrijden. We moeten onze kinderen leren over respect, grenzen en gezonde relaties. Als ouders, vrienden en medemensen hebben we de verantwoordelijkheid om een veilige omgeving te bieden waar iedereen zich gehoord en begrepen voelt.

Mijn e-book “Het Emotionele Huis” biedt praktische handvatten voor het verwerken van trauma en het vinden van innerlijke rust, leer ik je hoe je trauma's op een simpele manier kunt verwerken en voorkomt dat trauma's in je lichaam vastzitten. Het belangrijkste is eerlijkheid tegenover jezelf. Als praten over wat er is gebeurd moeilijk voor je is, zal dit boek je helpen jezelf zuiver te houden en eerlijk te blijven tegen jezelf

In aankomende e-cursus deel ik meer inzichten en strategieën om emotionele blokkades te overwinnen en jezelf te helen. Hou de website in de gaten als je deel wilt nemen aan e-cursus.

Laten we samen de kracht van gemeenschap en begrip benutten om een wereld te creëren waarin iedereen zich veilig en gewaardeerd voelt. Deel je verhaal, luister naar anderen, en wees aardig voor jezelf en de mensen om je heen.

Samen zijn we sterker.

Vorige
Vorige

Manifestatie: De waarheid achter de hype - ontdek de ware sleutel tot succes

Volgende
Volgende

Dag Buiten de tijd: Omarm de magie van de Blauwe storm en transformeer jezelf met de Tzolkin